четвъртък, 18 септември 2014 г.

Върнете обратно мечтите си...


Спомняте ли си, когато бяхте деца, какво се случваше в междучасията?
Какво се случваше вкъщи след училище?
Играехме си, смеехме се и мечтаехме безкрай…
Колко отдавна ми се струват онези дни...
Сякаш никога не ми се е случвало на мен.
Мечтаех да покорявам върхове, да обиколя света и какво ли още не. След време влязох в техникум, после в университета. Накрая, когато системата ме дипломира и бях готов да скоча в дълбините на света за големи и пораснали деца, ме оперираха. Оперираха ме и ми извадиха с памук онзи толкова важен орган, който ме караше да мечтая. След този тъжен ден влязох в рутината на ежедневието … и така до днес. С риск да обидя някого, смятам, че много хора ги оперират по същият начин.



Но защо?
Да имаш мечта е да имаш „Защо?” в живота си. Да имаш „Защо?” означава да знаеш какво правиш. Когато се занимаваш с нещо и липсва „Защо?” в него, нещото не се получава. Без „Защо?”, няма да вложиш достатъчно енергия, няма да вложиш време и емоции, защото не знаеш „Защо?” го правиш.  
Особено това се отнася за бизнеса, с който се занимава човек.

Човек се нуждае от Север и от Фар в живота си. Мечтата на човек е този фар, тази водеща светлина, която те направлява в тъмнина или при силна буря. Ако имаш фар, ако имаш мечта, ако имаш „Защо?” то тогава можеш да започнеш да строиш.

За над 90% от хората по света, без разлика от религия, цвят на кожата, език, социален статус, времето минава, годините минават, минутите отлитат и те никога не разбират накъде отиват.

Знаете ли защо?
Защото мечтите умират, когато попаднем в рутината на ежедневието и работата. Понеделник, Вторник, Сряда, Четвъртък, Петък, Събота, Неделя и отново и отново.

За нашите мечти…
Когато бяхме деца винаги мечтаехме, да бъдем космонавти, 
да бъдем Брус Лий, пожарникари, певици и певци, фото-модели и какво ли още не.
Мечтаехме без мярка и без страх.
В младостта, младежките години минаваха мечтаейки да пораснем, да бъдем големи, да правим каквото правят големите, да имаме приятел/ка. В университета, също мечтаехме, вече за по–сериозни и реални неща. Как ще започнем високоплатена работа, за екскурзия в чужбина, за нова кола. Дойде един ден, в който се дипломирахме, и хванахме кръста. От там започна новият път. Започваме да си търсим работа, намираме я, и в голям % от случаите не е това, за което сме се подготвяли толкова много. Когато работата започне и ни делегират задачи, когато ни поставят условия, играта наречена живот сменя своя ритъм. Едни особени хора наречени – шеф, началник, директор, управител, супервайзър и т.н. ни следят за изпълнението на тези задачи, и така минават ден, след ден, след ден, след ден правейки едно и също, едно и също, едно и също,
…докато накрая си дадем сметка че мечтите ни са мъртви.
Може би шефа планира да постигне мечтите си, мечтае за нова къща на плажа или за пътешествие до Малдивите с любовницата си, за бъдещи инвестиции на борсата.
Той мечтае…., а ти?
Останалите, които работят за него обаче, мислят как да разпределят пари за всички сметки на края на месеца. И това не се случва само в нашият роден край, това се случва навсякъде.
Това е основната причина, поради която мечтите загиват, Минават 10, 20, 30, минават 40 години от живота ни и много често хората не знаят накъде отиват.
Ако застанем за малко пред НДК или на центъра във вашия град и се загледаме в хората, които минават и се замислим, колко от тях имат ясни и точни мечти, колко от тях знаят какво точно искат от живота. Ще си дадем сметка, че са ужасно малко.


Дефиниране на целите
Мечтите са основният мотив, който ни тласка към постигането на целите, които сме си поставили в живота. За да може това да се случи, мечтите ни трябва да са ясни и точни, да са дефинирани.
Ако те не са ясни и точни се превръщат в мързеливи желания. Никога не се превръщат в реалност. Една ясна и точна мечта е такава, защото ти знаеш какво искаш в детайли.
Такава мечта се визуализира живо и продължително. Ще си позволя да дам пример с желанието да притежаваме и живеем в нов дом и по конкретно в нова къща.
С просто искане и желание за къща, човек мисли за елементарна структура. Тук идва нуждата, къщата да бъде дефинирана или как точно я искам.
Искаш да бъде в планината, в равнината, в центъра на града, на село, на плажа, да има басейн, да е в средата на ранчо? С какъв цвят точно я искаш да бъде боядисана?
С колко помещения искаш да бъде, с колко спални, колко бани, колко изхода да има. Каква да бъде кухнята – тип американска, обикновена панелка, на открито, с дизайн, без дизайн.
Къде точно искаш да проектираш хола, ще има ли колони, ще има ли стъпала?
Какъв да бъде гаража, подземен, надземен, за един, два за три автомобила? Как искаш да се стига до басейна, с пътека, с коридор, с мост, с асансьор?
Какъв точно автомобил или автомобили искаш да бъдат паркирани в гаража, каква марка, какъв цвят с какви екстри, какъв интериор да имат?
Идва една серия от дефиниции, които се постигат с визуализиране. Те са в мислите ти, те са вътре в теб и ти ги виждаш така ясно, сякаш вече ги имаш.

Дефинирай твоята мечта.
Да дефинираш мечтата си, означава да се разграничиш от това къде си сега с това къде искаш да бъдеш. Не какво имаш а какво можеш да имаш.
Хората, които успяват да визуализират това, което искат винаги успяват да го постигнат. Те през цялото време виждат детайлите в съзнанието си, представят си го.
Тогава мечтата е точна и ясна.

Преди няколко дни пътувах с приятел, спортувал активно тенис от дете и си говорихме как е започнал, кой е бил треньорът му, с кого е играл и началото на едно от момчетата, за което още на девет треньорът казал ето го следващия ... Тук ще се направя на врачка и ще визуализирам мечтата на вече известния Български тенисист Григор Димитров, която няма съмнение, че е само една и тя е да бъде номер едно в световния тенис.
И този младеж е много близо до постигането и.
Това момче, както прочетох днес едни коментари по темата, постигна една отколешна българска мечта – да бие сърбите и да го начука на руснаците. Извинете ме за пиперливия език.

Човекът
Има много хора, които са положени в гроба с всичките си мечти, които никога не са могли да осъществят. Никога не са знаели какво искат.
Никога не са открили правилното превозно средство, за да стигнат навреме и където трябва и са престанали да мечтаят.
Абсолютно всеки, без значение от пол, раса, социален статус, възраст, образование, религия и националност може да постигне своите мечти ако го пожелае.
Ако си поставим за цел, да научим детайлите и какво точно трябва да направим, да се постараем да го направим качествено и на ниво, то тогава мечтите се превръщат в реалност.
Защо след като други са го постигнали ние да не можем? Защо не? Защо ти да не реализираш мечтите си? Каква е разликата, между тези които са го постигнали и тези, които не са?

Знаеш ли коя е разликата?
Разликата е в човека! В степента на вяра, в степента на увереност.
Когато ти вярваш безрезервно и без сянка на съмнение, в това което правиш и имаш точна и ясна мечта и имаш горещо желание за постигането и, и за промяна. Тогава е когато мечтите се постигат и стават реалност.

Целите и задачите
Следващата стъпка са целите и задачите. Много хора мечтаят, почти всички мечтаят, но само да мечтаеш не е достатъчно. Трябват още неща.
Идва ред на планиране, на детайлите, които са важни за постигане на тази мечта.
Обикновено това, с което се занимаваш, е което ти позволява да направиш реалност твоите мечти. С други думи работата или бизнесът които имаш.
В работата обикновено се следва предначертан план а в собствения бизнес, плана си го правим сами. Във всяка работа има йерархия и позиции, където с постигането им се постига и осъществяването на някоя от нашите мечти.
Съобразно с това, как човек постига целите и задачите в план пристигат и парите. И поради наличието в по-големи количества на този незначителен детайл е възможно постигането на една или повече мечти.
Дайте да не се заблуждаваме, живеем в материален свят, където всичко зависи от парите.
Направете си план, поставете си цели и задачи съобразени с времето. Ако не сте професионалисти в създаването на план просто приложете метода S.M.A.R.T от икономиката.
  • S – прост
  • M –да може да се измери в някаква/ви единица/ци
  • A – достижим
  • R – рентабилен
  • T – в рамките на определено време
Поставете ежедневни, ежеседмични и ежемесечни и годишни задачи и цели. Не отлагайте. Оценявайте своевременно напредъка и силните и слабите страни.
Поставяйте си цели задачи, които са съобразени с вас персонално и ги степенувайте по важност и значение.
Снабдете се с дъска или голям лист хартия или просто на някоя стена и начертайте ясна и точна стратегия и план за действие, който да можете да актуализирате своевременно.
Повикайте на помощ екипа, а ако нямате такъв, повикайте приятели или съмишленици, с които да работите заедно.
Участието на повече хора мотивира повече от обикновено.
Седнете заедно и нека всеки за себе си да направи анализ на живота си, къде е бил, къде е сега и къде иска да бъде. Ако все пак Ви е трудно и сте сами, винаги можете да го направите с нашия екип

1 коментар: