четвъртък, 27 февруари 2014 г.

10 книги за мотивацията, които ще променят живота ви

Всеки бизнес лидер трябва да включи в списъка си поне една от тях

 Намираме се в ера, в  която всеки от нас има пълен информационен достъп до опита и творчеството на най-различни личности. Книгите за личностно развитие помагат на много хорa, а пазарът в момента може да предложи богат спектър от имена и заглавие.

Мотивационните книги играят не по-малко важна роля и в бизнес света, напомня експертът в тази област Джефри Джеймс. А когато говорим за бизнес, селектирането на най-полезното измежду всичко, което предлага пазарът, е жизненоважно.
На сайта Inc.com Джеймс класира 10-те най-добри издания на тази тематика на всички времена. „Всеки бизнес лидер трябва да включи в списъка си поне една от тях”, категоричен е той. И добавя: „Обърнете специално внимание на книга номер 1!”.




Ние пък добавяме, че всички издания са достъпни и по българските  книжарници.


10. "Седемте навика на високоефективните хора" („The 7 Habits of Highly Effective People”), Стивън Хови
В своите книги Стивън Кови понякога има склонността да поучава читателя, споделя Джефри Джеймс. „Седемте навика на високоефективните хора” обаче няма просто да ви помогне да развиете по-добри навици – тя ще ви убеди защо придобиването им ще ви направи по-добър човек.
За труда на Хови авторът Морган Скот Пек казва: „Тази книга има дарбата да бъде необикновена, когато говори и за най-обикновените неща”.
Най добър цитат: „Посейте мисъл, пожънете действие; посейте действие, пожънете навик; посейте навик, пожънете характер; посейте характер, пожънете съдба”.
9. "Как да печелим  приятели и да влияем на  другите” („How to Win Friends & Influence People”), Дейл Карнеги
Преди Карнеги смесването на бизнес отношенията с личните се е смятало в професионалните среди за признак на задкулисие, непотизъм („връзкарство”). След класиката на Карнеги двата вида отношения се считат не само за съвместими, но дори за неразделни.
В трудовете си американският автор и лектор предава много безценни уроци на мениджърите по света. Той например обръща внимание на един дребен, но ключов факт – всеки обича да чува името си. Ако в общуването си с бизнес партньор по-често се обръщате към него по име, това ще изиграе съществена роля във вашето партньорство.
Най-добър цитат: „Голата истина е, че почти всички хора, които срещате, се чувстват по някакъв начин по-добри от вас и сигурен път към техните сърца е някак си, несъзнателно, да им внушите, че осъзнавате тяхното значение и да го признаете искрено”.
8. "Мисли и забогатявай” („Think and Grow Rich”), Наполеон Хил
За да напише тази книга, Наполеон Хил е интервюирал 40-ма милионери, за да открие общия знаменател в мисловните процеси и поведението им и да стигне до ключа към техния успех. След това, естествено, да го сподели.
Изследването му върху тези „най-добри практики” е революционно за един свят, в който доскоро действаше широкото схващане, че забогатяването е резултат от комбинацията между “лакомия” и късмет.
Най-добър цитат: „Всички пробиви, от които се нуждаете в живота си, стоят и чакат вашето въображение. Въображението е работилницата на вашия ум, която е в състояние да преобразува мисловната енергия в постижения и богатство”.
7. "Събудете великана в себе си”(“Awaken The Giant Within” ), Антъни Робинс
Има две неща, които отличават Антъни Робинс от повечето автори на мотивационна литература. Първо, той възприема тренирането на ума и тялото по-скоро като технологично предизвикателство, отколкото като морален императив.
„Второ, Робинс някак си успява да бъде едновременно вдъхновяващ пример за подражание и най-досадният човек на планетата”, отбелязва Джефри Джеймс. 
Най-добър цитат: „Ако не можеш, значи трябва. Щом трябва, значи можеш”.
6. "Каквото мисли човек” („As a Man Thinketh”), Джеймс Алън
Джеймс Алън е известен като „литературната загадка” на миналия век. Класиката „Каквото мисли човек” е издадена през 1902 година, а и досега изпреварва някои съвременни книги в същата област.
В мотивационните книги обикновено се говори за действие, а тази е в пълен контраст с тях. Тя обяснява как мислите на човек оформят неговата личност и как тази личност ви подтиква към действия и определя типа действия, които трябва да предприемате за себе си.
Най-добър цитат: „Мечтателите са спасителите на света. Ако видимият свят е изпълнен с измеренията на невидимото, то хората, въпреки всички свои несгоди и грехове и „мръсни” професии, се хранят с прекрасните видения на своите самотни мечтатели”.
5. “Най-великият търговец на света” („The Greatest Salesman in the World”), Ог Мандино
Четиринадесетте книги на Ог Мандино са продадени в над 25 милиона екземпляра на 18 езика, което го прави най-продаваният съвременен автор на книги за духовно и личностно развитие. „Най-великият търговец на света” далеч не е просто една книга за продажби. Тя извежда предприемачеството на едно ново ниво, основата на което са вярата в себе си и желанието винаги да помагате на другите.
Най-добър цитат: „Днес ще живея, сякаш това е последният ми ден. Този ден е всичко, което имам и в момента тези часове са моята вечност. Приветствам този изгрев с викове на радост, като затворник, който е помилван от смъртна присъда. Протягам ръце с благодарност за този безценен дар на новия ден”.
4. "Не правете от мухата слон” („Don't Sweat the Small Stuff”), Ричард Карлсън
Съществена част от мотивацията (може би основната) е това да успееш да освободиш ума и съзнанието си от целия мисловен хаос, който я срива. Ричард Карлсън ще ви помогнете да се научите да различавате съществените препятствия от онези, които просто не си струват вниманието ви.
Всъщност, според него много малко от проблемите, за решаването и обмислянето на които ежедневно влагаме енергия, действително са такива. Карлсън е на мнение, че в основата на стреса стоят по-малко „слонове”, а предимно „мухи” – както той ги нарича, „шум в системата”.
Най-добър цитат: „Стресът не е нищо повече от една социално приемлива форма на ментално заболяване”.
3. "Мотивацията. Изненадващата сила за това, което ни движи напред” (“Drive. The Surprising Truth About What Motivates Us”), Даниъл Пинк
Как възприемате мотивацията – като привлекателни цели, които ни стимулират да извървим пътя до тях? Като лъскавите  награди, които ни чакат на най-горното  стъпало на професионалната стълбица? Грешка, отсича Даниъл Пънк. Много повече от това. Според  Пънк мотивацията, която ни движи, идва от различни източници, някои от които  – неподозирани за нас. Осъзнаването на движещата сила на нашите успехи ще ни помогне да я усъвършенстваме.
Мотивацията на най-високо ниво на ефективност, обяснява още авторът, идва от дълбокото познание на това кои сме ние и какви искаме да бъдем.
Най-добър цитат: „За художници, учени, изобретатели, ученици и за останалите от нас вътрешната мотивация – енергията, с която правим нещо, което ни е интересно, предизвикателно и лесно усвояемо – е от съществено значение за високите нива творчество”.
2. "Силата на положителното мислене” („The Power of Positive Thinking”), Норман Винсънт Пийл
Когато за пръв път тази книга е публикувана, психолози и теоретици я заклеймяват като еретична. Днес силата на положителното мислене е добре осъзнато оръжие в личностен и професионален план, за което Пийл има огромна заслуга. Нещо  повече – трудът му вече е научно проверен, а ефективността на съветите му – доказана.
Оптимизмът прави хората здрави – физически и психически, което определено им дава повече шансове за успех в избраното от тях поприще.
Най-добър цитат: „Действието е идеален строител и възобновител на доверие. Бездействието е не само резултатът, но и причината за страх. Може би действието, което предприемате, ще има успех; може би впоследствие ще се наложи да направите допълнителни действия и корекции. Но при всички случаи всяко действие е по-добре от липса на такова”.


1. Вашата любима книга 
Представихме ви 9 класически литературни труда в сферата на мотивацията, кариерното развитие, самоусъвършенстването. А какво  вдъхновява вас? Десета, пропусната тук  книга? Индивидуален подход, който сами сте изградили?

Същността на мотивационната литература е да помогне на хората да видят различните възможности за действие, които стоят пред тях. И всеки да възприеме онзи начин на мислене, който му пасва най-добре. Чуйте съветите на лидерите в тази област. Обърнете се към личния си опит и този на хората, които ви вдъхновяват.
„Напишете” своята собствена мотивационна книга...



1 коментар:

  1. Още нещо интересно по темата, избрано от мрежата :

    http://azcheta.com/10-knigi-promenili-biznesliderite

    ОтговорИзтриване