сряда, 19 февруари 2014 г.

Как да извлечете максималното от четивата ?

Девет съвета за това как да извлечете максималното от работните четива и книгите за личностно изграждане!

1. Ако искате да извлечете максимална полза от материалите за бизнеса, има едно задължително изискване, много по-съществено от всякакви правила и техники. Ако то не е спазено, хиляди други правила за учене няма да ви помогнат. А ако е налице това основно условие , можете да постигнете чудеса, без да четете никакви съвети как да извлечете максималното от ръководствата и книгите.
Какво е това вълшебно изискване? Много е просто: у вас трябва да се породи дълбок, неопределим стремеж да се научите, твърда решителност да развиете описаните умения.
Как може да предизвикате у себе си такъв импулс? Като постоянно си напомняте колко важни са тези принципи за вас. Представяйте си как овладяването им ще ви помогне да живеете по-богат и по-щастлив живот. Повтаряйте си отново и отново: „Моята популярност, щастието ми, чувството, че съм ценен, зависят до голяма степен от умението ми да общувам с хората.”

2. Прочетете всяка глава от даден материал първо бегло, за да получите обща представа за нея. Вероятно ще се изкушите да продължите веднага със следващата. Но недейте. Освен ако четете просто за забавление.
Ако обаче четете тази книга ( ръководство ), защото искате да развиете уменията от нея, върнете се и препрочетете внимателно всяка една глава. В далечен план това ще ви спести време и ще бъдете възнаградени за търпението.

3. Докато четете спирайте често и обмисляйте това, което четете. Задавайте си въпроса как и кога можете да приложите всеки съвет.

4. Докато четете, пригответе си под ръка пастел, молив, писалка или маркер с ярък цвят и когато попаднете на съвет, който ви се струва, че ще ви бъде от полза, отбележете го в полето. Ако е особено добър, подчертайте всяко изречение, отбележете го с маркер или с четири звездички. Отбелязването или подчертаването в ръководствата и книгите ги прави много по-интересни и улеснява бързия им преговор.

5. Познавам една жена, която беше офис мениджър на голяма застрахователна компания в продължение на петнайсет години. Всеки месец тя препрочиташе всички договори за застраховки, сключени от фирмата. Точно така четеше едни и същи договори месец след месец, година след година. Защо? Защото опитът я бе научил, че само по този начин клаузите на договорите ще бъдат винаги ясни в съзнанието й. Преди време прекарах почти две години в писане на книга за ораторско майсторство и установих, че от време на време трябва да се връщам, за да си припомня какво съм написал по-рано в собствената си книга. Удивителна е бързината, с която забравяме. И така ако искате да извлечете истинска трайна полза от дадена книга или ръководство, не си мислете, че ще е достатъчно да я прегледате веднъж. След като я прочетете задълбочено, всеки месец трябва да отделяте няколко часа, за да я преглеждате отново. Дръжте я постоянно на бюрото пред себе си. Разгръщайте я често. Непрекъснато си повтаряйте огромните възможности за напредък. Помнете, че прилагането на тези принципи може да се превърне в автоматизиран навик само ако постоянно и енергично си ги повтаряте и ги спазвате. Друг начин няма!

6. Бърнард Шоу е казал: „Ако обучаваш някого на нещо, той никога няма да се научи.” Шоу е прав. Процесът на обучение е активен двустранен процес. Ние се учим, действайки. Затова, ако искате да усвоите принципите, с които ще се запознаете в ръководствата и книгите за личностно изграждане, направете нещо по въпроса. Прилагайте тези принципи при всяка възможност. Ако не го сторите, бързо ще ги забравите. Само приложеното на практика знание се задържа в човешката памет. Вероятно ще ви се стори трудно да прилагате тези съвети постоянно. Знам това, от доста опит, и въпреки това често ми е трудно да прилагам всичко, което препоръчваме. Например, когато сте недоволни много по-лесно е да критикувате и да осъждате, отколкото да се опитате да разберете гледната точка на другия. Често е по-лесно да намерите недостатъци, отколкото нещо, което да похвалите. Затова, докато четете не забравяйте, че не просто се опитвате да получите информация. Опитвате се да си създадете нови навици. Да, опитвате се да живеете по нов начин. Това изисква време, упорство и всекидневно спазване на правилата. Затова често се обръщайте към тези страници. Гледайте на тях като на практически ръководства по човешки взаимоотношения. И когато сте изправени пред някакъв специфичен проблем, например как да общувате с дете, да убедите в нещо съпруга(та) си или да удовлетворите каприза на ядосан клиент, не бързайте да постъпите по естественият, импулсивен начин. Той обикновено е неправилен. Вместо това разгънете дадено ръководство или книга и прегледайте пасажите, които сте подчертали. После приложете прочетеното и вижте какъв магически ефект има.

7. Предложете на близките си да ви глобяват с известна сума всеки път, когато ви хванат, че нарушавате някой от принципите и правилата ни за работа. Превърнете усвояването на тези правила в забавна игра.

8. Президентът на голяма банка от Уолстрийт разказа веднъж пред курса за високоефективната система, която използва за самоусъвършенстване. Този човек не беше учил много, но беше станал един от водещите финансисти в Америка. Той призна, че дължи до голяма степен успеха си на постоянното прилагане на тази измислена от самият него система. Ето какво прави той. Ще си послужа със собствените му думи, опитвайки се да ги възпроизведа възможно най-точно. „От години си водя бележник, в който записвам всичките си срещи за деня. Семейството ми никога не прави планове за мен в събота вечер, защото знае, че част от тази вечер посвещавам на щателен самоанализ и оценка. След вечеря се усамотявам, отварям бележника и премислям отново всички интервюта, разговори и срещи през седмицата. Задавам си въпроси от типа: „Какви грешки допуснах този път?” „В какво успях и дали не можех да се справя още по-добре?”, „Каква поука мога да си извлека от този случай?” Не рядко установявах, че този седмичен анализ ме прави много нещастен. Често се удивлявах от собствените си грешки. Разбира се, с годините грешките ставаха все по-редки. Понякога се изкушавах сам да се потупам по рамото. Практикувах тази система за самоанализ и самообразование години и тя направи за мен повече от всичко друго, което някога съм опитвал. Тя ми помогна да усъвършенствам способността си за вземане на решения, както и във всичките ми контакти. Горещо ви я препоръчвам”.

Защо не използвате подобна система, за да проверявате ефекта от приложението на изложените в ръководствата и книгите принципи? Ако го сторите от това ще има двояк резултат. Първо, ще се окажете участник в образователен процес както интересен, така и много полезен. Второ, ще установите, че умението ви да общувате с хора ще се подобри неимоверно а бизнесът Ви ще е песен.

9. Водете си бележки кога и как сте приложили тези принципи. Бъдете конкретни. Посочвайте имена, дати, резултати. Воденето на такъв дневник ще Ви подтикне към по-големи усилия, и ще Ви е от огромна помощ, когато трябва да предадете знанията си на следващите поколения в екипа. А и какво удоволствие ще бъде да си ги препрочетете някоя вечер след много години!

с цитати от: "Как да печелим приятели и да влияем на другите" (Дейл Карнеги)

Няма коментари:

Публикуване на коментар