сряда, 9 април 2014 г.

Правила за мъжество, завещани ни от българските писатели!

"На този свят човек идва за малко. Едни да ги види светът. Други да видят света. Трети да оставят нещо отдире си. Най - важното, което може да остави човек - едно чисто, едно мъжко име."
 Марко Семов
 "Най - сухите мъже, най-ненатрапчивите - тях търси за другари в лошо и във война..."
Марко Семов
„Всичко омръзва. И най-голямото щастие, и най-силната мъка. Трябва нещо да се промени, трябва да се премине от вехтата власт на едно чувство към новата, свежата и по-силна власт на друго чувство. Тая необходимост не иде от съображенията на разума, а от естествения стремеж на мъжа да се развива в някаква нова посока."
„Мъже", Георги Марков
„Секундите, момчета! Това е вашият патрондаш за цял живот! Нямате право да го пилеете за глупости! Не ще простим на тоя, който превърне живота си в преживелище!" - Капитанът                   „Мъже", Георги Марков


„Животът е огън. Може да е буен или едва да тлее, но додето е живот, той е огън. И ако първите ти срещи с огъня се свежда до изгаряния, нищо чудно докрай да се дърпаш в страни и така да си умреш, без да разбереш, че огънят не само гори, а може и да топли!"
Богомил Райнов



"Да заплюеш някого преди смъртта, това е велико мъжество, защото на всички устата пресъхват. Да викат могат мнозина, да плюят – малцина."
„Време разделно", Антон Дончев


 
„Безразсъдна смелост проявяват самодоказващите се страхливци."

Венцеслав Константинов


"Варадине, запомни от дяда си три неща, предай ги и ти на внуците си, това да остане от мен на таз земя - стига ми. И тъй- не осъмвай, където си замръкнал, не умирай, дето си се родил, не пускай корени- не си дърво- за мъж и вятър няма граници. Угаждай на душичката си, каже ли -дай вино - дай и; каже ли - дай маслинка - дай и, не я насилвай, но не и ли даваш - въздържаността е вредна като прекаляването. И накрая - с политика и развалени жени си нямай работа, развалата е заразителна, простаците са непобедими."
"Мравки и богове" , Стефан Цанев

„Достойнството. Някога тая дума е обяснявала всичко, даже бездумието. Но сега става все по -евтина и по-евтина. Мнозина я смятат за наивност, за незряло мислене, за робуване на химери. А всъщност, това е, може би, костната система на човешката нравственост."
Павел Вежинов

"И приказките, и песните, и мечтите са все за това - да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек."
"Косачи", Елин Пелин

Няма коментари:

Публикуване на коментар