вторник, 6 май 2014 г.

Как да използвате по-ефективно мозъка си ?

Мозъка ви дава командите. Той ръководи всяко едно ваше действие, всяко едно ваше решение. От него започва всичко. 
Научавайки се да използвате мозъка си по-ефективно, ще бъдете по-продуктивни, по-успешни и съответно и по-щастливи.



1. Засилете активността му

За да работи мозъка ви по-ефективно трябва първо да се погрижите за него. Препоръчително е да промените хранителния си режим с цел подобряване активността и функцията на мозъка. Добавяйки в диетата си храни като авокадо, орехи, риба, бадеми, боровинки, ще подобрите активността на мозъка ви. Алкохол, цигари, наркотици и работна атмосфера, обогатена с органични газове, намалява активността на мозъка ви, също така и уврежда драстично мозъка.
Необходимостта на достатъчно напитки е важен фактор когато говорим за подобряване активността на мозъка. Той използва 30 % от водата и 40 % от хранителните вещества които използва нашия организъм.
Ако не пием достатъчно вода, поне 3 литра на ден, дехидратирайки само 5 % тялото си, намаляваме 30 % ефективността на мозъка си. Ако дехидратираме 10 % намаляваме – 50 % ефективността на мозъка ни. За това е толко важно да пием големи количества вода. Зеленият чай увеличава мозъчната активност. За това е добре да го добавите в хранителния си режим всеки ден.
7-8 часа на ден сън е задължителен за възстановяване на мозъка. Ако спите по 4-5 часа намалявате мозъчната активност – съответно и намалявате продуктивността си.

2. Отстранете автоматичните негативни мисли и негативното влияние

 Негативните мисли през деня които нахлуват в главата ви по-лесно се запаметяват. Нашия мозък е устроен да запомня по-лесно негативни събития и спомени. Една от причините само 5 % от хората да са успешни, е че само този процент от хора успяват да се справят с негативните мисли. Помислете за момент колко процента от новините по телевизията са позитивни и колко негативни. И дали има позитивна новина въобще? Собствениците на телевизиите познават как работи мозъка ви и те използват тази информация за да ви съобщават само лоши новини, вие по-лесно ги запомняте и създавате негативна нагласа на базата на тези мисли, и съответно по-трудно се справяте с проблемите с които живота ви сблъсква. Дали си заслужава повече да гледате телевизия и да подхранвате мозъка си с негативни мисли? НЕ.
Отстранете приема на негативна информация и започнете да мислите малко по-позитивно на всяка една ситуация. Науката е доказала многократно, че оптимистите постигат повече от оптимистите.
Автоматичните негативни мисли са убежденията, които имаме и мисли от типа: Аз не съм достатъчно добър. Аз немога да направя това. Аз нямам нужните качества. И т.н. Тези негативни мисли трябва да се стремите да ги отстраните максимално. Защото освен че имат лош ефект върху мозъка, създават убеждение и вярвания, които ви демотивират и не предприемате действия за осъществяване на мечтите си.
Вземете си обикновен ластик и го сложете на ръката си. Когато мине негативна мисъл в главата ви издърпайте ластика. Така ще създадете количество болка, което мозъка ви ще асоцира към негативните мисли и след една седмица носене на ластика ще промените начина на мислене.

3. Подхранвайте мозъка си с постоянни позитивни мисли


slide_2Представете си, че вашето съзнание е чаша с вода. Нека позитивната информация да бъде чиста вода. Негативната – замърсена вода.Когато гледате новини, слушате радио, постоянно съзнанието ви се подхранва с негативна информация. Убийства катастрофи, кризи, болести и т.н. Всички тези новини са мръсната вода в чашата. Сега променяте нещата и започвате да четете всеки ден книги за усъвършенстване. Четете списания за успеха. Четете автобиографии и истории на успели хора. Какво се случва със съзнанието ви? Започваме да наливаме чиста вода(позитивна информация) в чашата(съзнанието ни) и мръсната вода(негативни мисли) прелива и прелива, докато не остане само чистата вода.Подхранвайте себе си с позитивна информация и ще имате чисто съзнание, което ще ви помага да взимате по-добри решения и да мислите по-позитивно върху всяка една ситуация.

4. Визуализирайте

Чрез визуализацията ние рисуваме картини в съзнанието си, съответно те се запаметяват в последствие и в подсъзнанието ни. Интересното е, че нашето подсъзнание не прави разлика между реални и измислени картини. Тоест, когато ние рисуваме всекидневно картини на желаната реалност, създаваме модел, които веднъж утвърден в подсъзнанието ни, подсъзнанието автоматично търси неща в външната среда да съвпадат с вътрешната. Така създаденият модел ни помага автоматично да постигнем новата реалност, визуализирана многократно. Най-доброто време за визуализация е сутрин след събуждане. Тогава мозъка ни се намира с определено състояние, работи в определени чистоти, при които информацията се запаметява по-трайно в мозъка. Картините които рисуваме е желателно да ги подкрепяме с емоция. Усещане и представяне,че реалността, която визуализираме вече е факт и усещаме позитивната емоция от постигнатото. Сутрин отделяй 10-15 минути за визуализация и го правете ВСЕКИ ДЕН. Ще благодариш на себе си след време.

5. Използвайте Ретикуларната Активираща Система – РАС

Това е система, която селектира на кои неща съзнанието ви да обръща внимание и на кои не. Тоест то търси познати картини, които вече веднъж са били в съзнанието ни. Когато РАС забележи подобни картини, тя ни информира. И когато за нас нещо стане обект на голям интерес, ние започваме да го виждаме по-често. Или по-точно съзнанието започва да му обръща внимание. Хубав пример е когато си купим автомобил, ние сме изпитали емоция и след това започваме да забелязваме колко много подобни коли има. Или пък когато си купите нова дреха и ви прави впечатление, че всички носят като вашата дреха. Дали тези коли и дрехи сега са се появили? Не, разбира се. Но сега тази група от клетки (РАС) започва да ни дава знак да ги забелязваме. Най-добрия начин да използвате тази система да знаете къде е фокуса ви и съответно РАС ще ви показва всеки път информация която би могла да ви бъде полезна. Ако търсите възможности, РАС е най-добрият помощник за тази цел.
Надявам се да съм бил полезен. Ако имате препоръка, моля уведомете ме. Вашето мнение е важно за мен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар